matematyka
matematyka ;/ mam pytanie ;/: jak się sprawdza dziedzinę funkcji to z mianownika bierze się i większa czy mniejsza od zera?
a jak w przypadku miejsca zerwego?
1 cze 17:50
matematyka ;/ mam pytanie ;/: proszę tylko żeby mi ktoś powiedział jak się dizedzinę z ułamka wyznacza?
1 cze 17:53
M4ciek:
Mianownik ≠ 0
1 cze 18:13
matematyka ;/ mam pytanie ;/: dzx
1 cze 18:27
krystek: Przeczytaj uważnie:
jeżeli jest funkcja wymierna (w postaci ułamka )p(x)Q(x) to Q(x)≠0 jeżeli chcesz wyznaczyć
tylko dziedzinę.
Przy wyznaczaniu miejsca zerowego: P(x)=0 i Q(x)≠0
Znasz takie powiedzenie:nie dziel selero przez zero!
np x+2x=0 →x+2=0 i x≠0
1 cze 19:44