Pilne
Pomocy: Napisz równanie stycznej do okręgu przechodzącej przez punkt A
a) x2+y2=25 A=(−4,3)
1 cze 17:48
Bogdan:
Najpierw stwierdzamy, że (−4)2 + 32 = 25, a to oznacza, że punkt A leży na okręgu
o środku O(0, 0).
Wystarczy więc wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej punkty O i A.
1 cze 17:52
Pomocy: Dziękuję
1 cze 18:09
Bogdan:
Można też skorzystać z gotowego wzoru na styczną do okręgu o środku S = (x0, y0)
i promieniu r w punkcie P = (xP, yP) leżącym na okręgu:
Okrąg: (x − x0)2 + (y − y0)2 = r2
Styczna: (xP − x0)(x − x0) + (yP − y0)(y − y0) = r2
W tym zadaniu:
Okrąg: x2 + y2 = 25, środek S(0, 0)
Styczna w punkcie A(−4, 3): (−4 − 0)(x − 0) + (3 − 0)(y − 0) = 25 ⇒ −4x + 3y − 25 = 0
1 cze 19:39