trygonometria
Weronika: Próbuję trzeci raz, BARDZO proszę o pomoc


O jaki najmniejszy kąt należałoby obrócić ramię szlabanu, aby mógł przejechać pod nim autobus,
który ma 2,5m szerokości i 3,1m wysokości?
Rysunek:
http://imageshack.us/photo/my-images/819/szlaban.png/
Bardzo proszę, pilne!
G:

Aby obliczyć zielony odcinek odejmujemy od 6 szerokość autobusu, czyli
6−2,5=3,5.
Odcinek między fioletowymi kropkami liczymy odejmując od wysokości autobusu 1, czyli:
3,1−1=2,1
Wyznaczamy tgα
tgα=2,1/3,5
tgα=0,6
α≈31
o