Pilne !
aguuuniaaaa: Dany jest okrąg x2+y2=40. Zbadaj położenie prostej względem okręgu:
a) 3x−y+20=0
b) x+3y−6=0
c) 6x−2y−30=0
Wystarczy jeden podpunkt resztę będę wiedzieć, jak zrobić jak będę miała rozwiązane jeden.
1 cze 17:22
ICSP: znasz wzór na odległość punktu od prostej?
1 cze 17:23
aguuuniaaaa: No właśnie nie.
1 cze 17:24
Maryjusz: o: r=
√40
S(0,0)
| | |Ax0 + By0 + C| | |
Liczysz odległość ze wzoru d(S,l) = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
Jeśli odległość jest większa od r to nie ma pkt. wspólnych, jeśli równa to prosta jest styczną,
a jeśli mniejsza to prosta jest sieczną.
1 cze 17:26
1 cze 17:26
Maryjusz: w podpunkcie a) A = 3, B = −1, C = 20
x0 = 0
y0 = 0
1 cze 17:27
aguuuniaaaa: a czemu x0 i y0 wyszło 0 bo tego nie wiem
1 cze 17:29
Bogdan:
Można zadanie rozwiązać w ten sposób:
3x − y + 20 = 0 ⇒ y = 3x + 20
x2 + y2 = 40 ⇒ x2 + (3x + 20)2 − 40 = 0 ⇒ x2 + 9x2 + 120x + 400 − 40 = 0
10x2 + 120x + 360 = 0 ⇒ x2 + 12x + 36 = 0, Δ = 144 − 144 = 0
Prosta i okrąg mają jeden punkt wspólny, prosta y = 3x + 20 jest styczną okręgu.
1 cze 17:49
Pomocy: Dziękuję bardzo. Już rozumiem.
1 cze 18:08
marcin: Dany jest okrąg x2+y2=40. Zbadaj położenie prostej względem okręgu:
a) 3x−y+20=0
b) X+3y−6=0
c) 6x−2y−30=0
10 kwi 14:56