matematykaszkolna.pl
konstrukcja kąta tn: w jaki sposób konstruować kąt α trójkąta prostokątnego gdy dany mam sinus 2/3
1 cze 16:58
ICSP: podstawa czy rozszerzenie?
1 cze 17:10
krystek: def sinusa kąta jest Tobie znana? rysujesz Δ prostokątny i zaznaczasz przyprostokątną właściwą 2 jednostki a przeciwprostokątną 3jednostki
1 cze 20:06
tn: rozszerzenie, tak, ale gdy mam podaną długość przyprostokątnej i przeciwprostokątnej ( w jednostkach) to problem zaczyna się komplikować, bo mogę z Tw Pitagorasa wyliczyć kolejną przyprostokątną, co jeśli np. będzie ona równa 21
1 cze 21:06
ICSP: Co ci będzie potrzebne Cyrkiel, linijka, ołówek: Najpierw rysujesz układ współrzędnych i prawidłowo go oznaczasz. Później rysujesz prostą y = 2(zauważ że jest ona równoległa do osi OX oraz oddalona od niej o 2 jednostki. Na sam koniec wpinasz nóżkę cyrkla w środek układu współrzędnych i kreślisz łuk długości 3. Łuk przetnie prosta w dwóch punktach ponieważ są dwa katy które spełniają taką definicje sinusa. Na sam koniec rysujesz proste przechodzące przez początek układu współrzędnych i przez te punkty i zaznaczasz prawidłowo kąty.
1 cze 21:11
ICSP: łuk o promieniu długości 3. Mogły z tego wyniknąć jakieś nieporozumienia.
1 cze 21:18