dowód
Kasia:

Czworokąty ABCD i AP QR są kwadratami. Udowodnij, że |BP| = |DR|
1 cze 16:14
Kasia: Pomocy
1 cze 16:27
ICSP: |RA| = |PA]
|AD| = |AB|
z tego wynika że Δ APB jest przystający do Δ ARD a zatem |PB| = |RD| c.n.u.
1 cze 16:36
Kasia: na jakiej podstawie? bbb?
1 cze 16:37
Kasia:
A nie można by udowodnić to tak:
Trójkąty △ABP i △ADR są przystające. Kwadrat posiada kąt 90o, więc:
W trójkącie △ABP: ∡DAP = 90o − ∡BAP
W trójkącie △ADR: ∡DAR = 90o − ∡DAP = 90o − (90o − ∡BAP) = ∡BAP
czyli ∡DAR = ∡BAP
i dokończyć tylko boki i mamy:
na podstawie bkb
1 cze 16:46