adawdawd
karolajn: Sprawdz czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
1+sinαcosα = cosα1−sinα
(1cosα − 1sinα (1+tgα+ctgα)= sinαcos2α − cosαsin2α
1 cze 15:43
ICSP: | | 1−sinα | |
pierwsze przemnóż przez |
| |
| | 1−sinα | |
Drugiego nie potrafię odczytać. Możesz spróbować to zapisać za pomocą dużej literki U
1 cze 15:47
karolajn: A czy możesz to pierwsze mi rozwiązać ? Poradziłem sobie z kilkoma, ale tych 2 nie moge
rozgryźć.
1 cze 15:54
ICSP: już piszę.
1 cze 15:55
ICSP: | 1 + sinα | | 1−sinα | | (1+sinα)(1−sinα) | |
| * |
| = |
| = U{1 − |
| cosα | | 1−sinα | | cosα(1−sinα) | |
| | sin2α + cos2α − sin2α | | cos2α | |
sin2α}{cosα(1−sinα)} = |
| = |
| = |
| | cosα(1−sinα) | | cosα(1−sinα) | |
1 cze 15:57
karolajn: fakt, a mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego wybrałeś 1−sinα w tym przypadku ? Jest jakaś zasada ?
1 cze 16:15
karolajn: Podobnie prosiłbym o rozwiązanie drugiego przykładu, na podstawie którego będę mógł dokończyć
zadanie.
| | 1 | | 1 | | sinα | | cosα | |
( |
| + |
| ) (1+ tgα + ctgα) = |
| + |
| |
| | cosα | | sinα | | cos2α | | sin2α | |
1 cze 16:19
ICSP: tzn wybrałem to ponieważ mam to po prawej stronie.
1 cze 16:36
ICSP: a skoro mam to sprowadzić do postaci z prawej strony było to najbardziej logiczne.
1 cze 16:37
karolajn: Pomógłbyś z przykładem który napisałem wyżej ?
1 cze 17:21
ICSP: myślę nad nim ale jakoś nie mogę na nic wpaść.
1 cze 17:22