rozwiąż równania
słabyy: a ) log(x−3)−log(2−x)=log(x2−4)
b ) log5(3x−11)+log5(x−27)=3+log58
1 cze 14:48
ICSP: to jest log5 czy log5 ?
1 cze 14:59
słabyy: 5 przy postawie.. pomyłka mała..
1 cze 15:13
ICSP: mała...
Najpierw trzeba dziedzinę ustalić. Myślę że z tym sobie bez problemu poradzisz
a) log(x−3) − log(2−x) = log(x
2 −4)
| | x−3) | |
log |
| = log(x2 −4) |
| | (2−x) | |
podstawy są takie same dlatego wystarczy porównać tylko to co jest za podstawami.
| x−3 | |
| = x2 − 4 Teraz już nie będzie problemu. 2 ≠ D (możliwe że wcześniej Zostanie |
| 2−x | |
wykluczone. Drugi przykład w ten sam sposób.
1 cze 15:16
słabyy: to że (x−3) > 0 , (2−x) >0 , (x2−4) > 0
mógłbyś to dokładnie zrobić , bo tak nie do końca rozumiem jak to zrobić.. ; x
1 cze 15:25
ICSP: w którym momencie się gubisz?
1 cze 15:25
ICSP: jedno jest pewne. Pierwszy na pewno nie będzie miał przyjemnych pierwiastków.
1 cze 15:30
słabyy: przy porównywaniu , ogólnie rozumiem , że po prostu omijasz podstawę i jak następnie to liczyć?
1 cze 15:31
ICSP: no własnie nie wiem jak to liczyć bo pierwiastki wychodzą kosmiczne. Zaraz do drugiego zajrzę.
1 cze 15:35
słabyy: ehh ta matematyk.. ; \
1 cze 15:50
ICSP: no żebym nie potrafił takiego zadanka rozwiązać:( To już nie to samo co kiedyś.
1 cze 15:54
Maryjusz: b) log
5(3x−11)*(x−27) = log
5125*8
3x
2−92x+297 = 1000
3x
2−92x−703 = 0
Δ=8464 + 8436 = 16900
√Δ = 130
x
1 =
92−1306 = −
386 = −
193
x
2 =
92+1306 =
2226 =
1113
Takie coś mi wyszło
1 cze 17:21
Bogdan:
a) log(x − 3) − log(2 − x) = log(x2 − 4)
Założenia:
(1) x − 3 > 0 ⇒ x > 3
i
(2) 2 − x > 0 ⇒ x < 2
i
(3) x2 − 4 > 0 ⇒ (x − 2)(x + 2) > 0 x < −2 i x > 2
Częścią wspólną przedziałów (1) i (2) i (3) jest zbiór pusty, dziedzina równania D = ∅.
Równanie jest sprzeczne.
1 cze 17:25
Bogdan:
b) założenia:
| | 11 | |
(1) 3x − 11 > 0 ⇒ x > |
| |
| | 3 | |
(2) x − 27 > 0 ⇒ x > 27
Częścią wspólną przedziałów (1) i (2) jest przedział (27, +
∞)
Dziedzina równania D: x∊(27, +
∞)
odp.: x = 37
1 cze 17:33
słabyy: Bogdan mógłbyś to jakoś sprostować.. wszystko, ładnie pięknie , ale nie wiem jak Ty to robisz..
w punkcie b , założenia są , a nagle już podstawiasz inne dane do x1 i x2... można jaśniej?

z góry dziękuję !
1 cze 20:50