pierwiastki
ozi: 3x(√3 +2) = √3 ( 4x−5)
Czy x wyjdzie −1?
1 cze 14:44
M4ciek:
To podstaw i sprawdź czy L = P

?
1 cze 15:44
ozi: Hmm no to jak to obliczyć?
1 cze 15:50
ozi: A jesli jest
3 √3x + 6x − 4√3x
to mogę to obliczyć, czy nie? Bo środkowy wyraz jest bez pierwiastka
1 cze 16:14
Kasia: można jedynie uprościć do postaci : −√3x + 6x , później ewentualnie wyłączyć x przed nawias o
ile to coś da
function(searchElement){"use strict";if(this===void 0||this===null)throw new TypeError();var
t=Object(this);var len=t.length>>>0;if(len===0)return-1;var
n=0;if(arguments.length>0){n=Number(arguments[1]);if(n!==n)n=0;else
if(n!==0&&n!==(1/0)&&n!==-(1/0))n=(n>0||-1)*Math.floor(Math.abs(n))}if(n>=len)return-1;var
k=n>=0?n:Math.max(len-Math.abs(n),0);for(;k<len;k++){if(k in t&&t[k]===searchElement)return
k}return-1}
1 cze 16:50
M4ciek:
3x(
√3 + 2) =
√3(4x − 5)
3
√3x + 6x = 4
√3x − 5
√3
−
√3x + 6x = −5
√3
x(6 −
√3) = −5
√3 / : (6 −
√3)
| | − 5√3 | | 6 + √3 | | −30√3 − 15 | |
x = |
| * |
| = |
|
|
| | 6 − √3 | | 6 + √3 | | 33 | |
| | −3(10√3 + 5) | | 10√3 + 5 | |
x = |
| = − |
| |
| | 33 | | 11 | |
1 cze 17:30