Oblicz logarytm.
mateusz: Wytłumaczycie mi jak zrobić ten przykład?
log9 3 wiem żę rozwiązanie to 12 ale nie wiem skąd się to wzięło
1 cze 12:54
ICSP: log
9 3 = x
9
x = 3
(3
2)
x = 3
1
3
2x = 3
1
2x = 1
1 cze 12:56
mateusz: dzięki
1 cze 13:00
Max: hmm szczerze troche zamieszales wystarczy wyjsc z wlasnosci potegowania
9
x = 3
√9 = 3
6 cze 09:40
ICSP: zrobiłem tak jak uczą w szkołach.
1. Najpierw zapisujemy wszystko za pomocą równania wykładniczego
2. Sprowadzamy wszystko do jednej podstawy
3. Skoro podstawy są takie same porównujemy wykładniki.
6 cze 10:33
krystek: Brawo ICSP,mamy pomagać a nie gmatwać.Uważam ,że dot to zadań na poziomie szkoły średniej dla
przeciętnego ucznia ,zdolni nie będą pytali o takie zadania .
6 cze 12:35