mały problem
Jarek: Oblicz trzy początkowe wyrazy ciągu i sprawdź, czy ciąg jest arytmetyczny.
an=4n−7
Którego wzoru trzeba użyć?
1 cze 12:28
ICSP: jeżeli ciąg jest arytmetyczny to 2a2 = a1 + a3
1 cze 12:31
Jarek: Nie mam pojęcia, co z tym dalej zrobić. Możesz jakoś rozpisać żebym się mógł wzorować?
1 cze 12:33
ICSP: an= 4n − 7
a1 = 4*1 − 7 = 4 − 7 = −3.
W taki sam sposób musisz obliczyć a2 i a3
1 cze 12:35
Jarek: O matko. To takie proste jest. Muszę w nowy mózg zainwestować

Dzięki.
1 cze 12:36