Zastosowanie ciągów ?
Rex: Pewien uczeń postanowił opanować 4125 słów. Pierwszego dnia opanował 300 i każdego następnego o
15 słów mniej. Ile czasu zajmie mu opanowanie wszystkich słów i ile pozna ostatniego dnia ?
1 cze 10:43
ICSP: zła treść zadania.
1 cze 10:54
Patryk: no to zamiast i kazdego nastepnego to "ale" kazdego nastepnego. co za roznica ?
1 cze 11:03
ICSP: 4125 za dużo.
1 cze 11:04
Patryk: takie mam zadanie, dokładnie z ta liczba i bylo ostatnio na sprawdzianie
1 cze 11:08
Patryk: no to powiedzmy niech będzie i z 2000 czy jaka kolwiek liczba, chce po prostu przykład jak się
tego typu zadania liczy
1 cze 11:11
ICSP: załóżmy że będzie ich 3125
1 cze 11:12
Patryk: okej, niech tak będzie. Jak się oblicza takie zadania ?
1 cze 11:20
ICSP: no cóż miałem mały problem bo sam tworzyłem zadanie. W końcu ustaliłem że dobrą liczbą będzie
liczba 2925.
1 cze 11:25
ICSP: S
n = 2925
a
1 = 300
a
n = 315 − 15n
| | 300 + 315 − 15n | |
2925 = |
| * 2 |
| | 2 | |
5850 = 615n − 15n
2
n
2 − 41n + 390 = 0
Δ = 121
√Δ = 11
n
1 = 15
n
1 = 26 − tą możliwość odrzucamy z racji że wyrazy były by już ujemne.
Uczeń nauczył by się 2925 słów w 15 dni.
a
15 = 315 − 15*15 = 90
Ostatniego dnia nauczył by się 90 słów.
1 cze 11:27
Patryk: właśnie też sprawdzałem manualnie po prostu dodając do siebie po kolei, że i ta liczba nie
wyjdzie. Ale jaki wzór pod to bo normalne dodawanie to raczej nie ujdzie
1 cze 11:28
Patryk: n2 − 41n + 390 = 0
Δ = 121
√Δ = 11
n1 = 15
n1 = 26 − tą możliwość odrzucamy z racji że wyrazy były by już ujemne.
tego momentu nie rozumiem, ok podzieliliśmy 15n2 przez 15 ale czemu delta np?
1 cze 11:33
ICSP: wszystko podzieliliśmy przez 15. Powstało równanie kwadratowe a wszystkie równania kwadratowe
liczymy z delty.
1 cze 11:34
Patryk: a jakbym miał polecenie nie z ostatniego dnia a ostatniego tygodnia obliczyć ile słów to jak by
obliczenie wyglądało ? bo i takie pytanie było z innej grupy podobne a nie chciałem pisać 2
razy prawie tosamo zadanie
1 cze 11:38
Patryk: czy to nie było by tak że poprostu bym tym wzorem jak na a15 liczył siedem ostatnich dni i
dodał? a15,a14,a13 itd...
1 cze 11:44
ICSP: to zależy jak liczymy tydzień.
1 cze 11:51
ICSP: ale nawet jeśli wiemy że nauczył sie tego wszystkiego w ciagu 15 dni.
ostatni dzień to 15.
czyli tworzymy drugi ciąg
b7 = 90
r = −15
b1 = ?
Później sumujesz tak samo.
1 cze 11:53
Patryk: Dziekuję bardzo. Skoro pan/pani jest tak miły/a i wszystko tłumaczy to można jeszcze poprosić o
pomoc w tym?
Wyzmacz najmniejszą lub największą wartość ciągu an = n2 +4n + 6. Odpowiedz uzasadnij
1 cze 11:56
ICSP: funkcja kwadratowa o ramionach zwróconych do góry(a>0). Wartości największej nie przyjmuje.
Wartość najmniejsza przyjmowana jest w y
w. (UWAGA

najpierw trzeba policzyć x
w i sprawdzić
czy jest liczbą naturalną)
1 cze 11:59
ICSP: Jeżeli nw nie jest liczba naturalną szukamy najbliższej liczby naturalnej i dla niej liczymy
wartość funkcjii
1 cze 12:00
Patryk: hahaha, można jednak w działaniu zobaczyć? bo jakoś nie bardzo pamiętam takie zadania
1 cze 12:01
ICSP: n2 + 4n + 6. Największej wartości jak już wcześniej napisałem nie przyjmuję.
nw = −2 (nie jest to liczba naturalna a najbliższa liczba naturalna to 1)
n = 1 ⇔ liczymy wartość dla a1
a1 = 1 + 4 + 6 = 11
Odp. Najmniejsza wartość to 11 a największej wartości nie przyjmuje.
1 cze 12:04
Patryk: nie mam pojęcia zielonewgo skąd te nw się wzieło. i czemu akurat −2 ?
1 cze 12:06
ICSP: Wzory z funkcji kwadratowej znasz?
1 cze 12:09
Patryk: Dobra, to zadanie jest już nie dla mnie, w takim razie mam pytanie takie.
Wpłacasz miesięcznie na książeczke systematycznego oszczędzania po 200zł. Oprocentowanie
wynosi
6%. Oblicz kapitał po 8 lat oszczędzania.
no niby umiem takie zadania robic ale tutaj się systematycznie wpłaca i się gubię.
tak to będzie wyglądać ? 200 * (1.005)96
1 cze 12:13
ICSP: Zadań tego typu nie ruszam.
1 cze 12:15
Patryk: To w takim razie w moim zapasie zostało ostatnie zadannie do pana/pani.
| | 3n+1 | |
Dany jest ciąg geometryczny określony wzorem an = |
|
|
| | 4 | |
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz.
1 cze 12:19
ICSP:
| | an+1 | | 3n+2 | | 4 | | 3n+1 * 3 | |
q = |
| = |
| * |
| = |
| = 3 |
| | an | | 4 | | 3n+1 | | 3n+1 | |
1 cze 12:28
Patryk: Dziękuję bardzo serdecznie, niech Bóg w dzieciach pana/panią wynagrodzi
1 cze 12:29