Schemat Bernoulliego, prawdopodobieńśtwo
kaśka: hey.
Pomóżcie, nie wiem jak zrobić takie zadania:
a) W schemacie 5 prób Bernoulliego prawdopodobieństwo otrzymania samych sukcesów jest
równe 32/243 (ułamek). Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w jednej próbie?
b)W schemacie 4 prób Bernoulliego prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej jednego
sukcesu jest równe 15/16 (ułamek). Jakie jest prawdopodobieństwo uzyskania sukcesu w
jednej próbie?
pozdr.
2 mar 16:40
m.k: myslę,że to bedzie jakos tak :
a) n=5 k=1, p =32/243≈0.13, 1−p≈0.87
ze wzoru na schemat Bernoulliego
(n nad k czyli 5 nad 1) * 0.131*0.874=5*0.13*0.57=0.37
b)n=4, k=1, p=15/16≈0.94, 1−p≈0.06
(4 nad 1)*0,94*0,063 =
24 cze 14:38
Bogdan:
Prawdopodobieństwo P
n(k) uzyskania k sukcesów w n próbach w schemacie Bernoulliego
| | | |
wyznacza się wzorem: Pn(k) = | pkqn−k, gdzie: p to prawdopodobieństwo |
| | |
sukcesu w jednej próbie, q = 1−p to prawdopodobieństwo porażki.
| | 32 | | 25 | | | | 25 | | 2 | |
a) P5(5) = |
| = |
| ⇒ | p5q0 = |
| ⇒ p = |
| . |
| | 243 | | 35 | | | 35 | | 3 | |
| | 15 | |
b) Jeśli P4(1 lub 2 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5) = P = |
| |
| | 16 | |
to prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego, czyli nie otrzymania sukcesu jest równe P'.
| | 15 | | 15 | | 1 | | 1 | |
|
| = 1 − q4 ⇒ q4 = 1 − |
| ⇒ q4 = |
| ⇒ q = |
| , |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 2 | |
q ∊ <0, 1>,
24 cze 14:54