matma
tom: rozwiąż równania i nierówności:
a)2xkwadrat mniejsze od 8
b)3xkwadrat+5x+2=0
1 cze 10:34
dooominisia:

2x
2<8
x
2<4
x
2−x<o
(x−2)(x+2)<0
x∊(−2,2)
1 cze 13:40
dooominisia: 3x2+5x+2=0
liczymy deltę i otrzymujemy:
Δ=1
liczymy x1 i x2 i otrzymuję:
x1=−1
x2=−23
1 cze 13:42
dooominisia: odnośnie drugiego przykładu:
gdy mam równanie ax2+bx+c=0
Δ=b2−4ac
x1=−b−√Δ2a
x2=−b+√Δ2a
1 cze 13:44
tom: i to jest to wszystko?
1 cze 15:19
dooominisia: tak musisz podać ile wynisi x, lub przedziały w jakich x się zawiera
1 cze 15:37
1 cze 15:56
dooominisia: a w czym jest problem?
1 cze 16:52
tom: bo nie wiem jakie to przedziały?
2 cze 06:21
m: W drugim przykładzie odpowiedzią będzie podanie samych pierwiastków, bo jest to równanie.
2 cze 09:19