fizyka
maja20: Fizyka pomocy nie radze sobie z tym:( Uzwojenie pierwotne transformatora składa się z 2400
zwojów a, uzwojenie wtórne 1200zwojów. Uzwojenie pierwotne pobiera moc 2kW przy napięciu 230V.
oblicz
a)napięcie pradu indukowane w uzwojeniu wtórnym b)natężenie prądu w uzwojeniu wtórnym jeżeli
sprawność transformatora wynosi 95% pomocy
1 cze 10:26
lisek:
Skorzystaj ze wzorów:
P=U*I
| Uwe | | Iwy | | nwe | |
| = |
| = |
| |
| Uwy | | Iwe | | nwy | |
U − napięcie
I − natężenie
n − liczba zwojów
1 cze 12:27
maja: nie mam pojecia pomóż prosze
1 cze 13:29
hwdtel i x3 i Zen64:
| U1√k | | n1 | | I1√k | | n2 | |
| = |
| & |
| = |
| &U1I1=P
|
| U2 | | n2 | | I2 | | n1 | |
U
1=230 V , P=2*10
3 W , n
1=2400 , n
2=1200 , k=0,95
Powinno być "prawilno"Chyba,że ktoś uważa inaczej?
(Dotyczy transformatora zmniejszającego −!?−napięcie)
1 cze 13:50
maja: no i jak teraz to podstawic?:(
1 cze 15:07
maja: | | 2400 | |
U{230V√0,95{U2}= |
| & i co dalej? |
| | 1200 | |
1 cze 15:15