Planimetria
Duella: https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek28774.png
Proste AB, CD, EF są równoległe. Przekształć w symetrii względem punktu O prostą EF, a
następnie oblicz |FO|, jeśli: |BD|=2,5 dm, |EO|=0,8 dm, |AC|= 1,5 dm. Ta przerywana linia, to
jest moje przekształcenie. Jak mam rozwiązać dalszą część zadania? Próbowałam liczyć i wyszło
mi 1,(3). A wynik powinien wynosić o,48dm. Pomoże ktoś? Z góry dziękuję.
1 cze 10:07
Duella: mogę liczyć na pomoc?
1 cze 11:03
Ajtek: Zły rysunek. Zaraz zrobię poprawny.
1 cze 11:29
Ajtek:

Tak to ma wyglądać, teraz wszystko ładnie wyjdzie

.
1 cze 11:33
Duella: no dobrze, a jak zabrać się za obliczenia? bo nie liczyłam z rysunku, lecz z danych
2 cze 16:49
Duella: wie ktoś?
2 cze 18:03
Duella: ?
2 cze 19:00