ciąg arytmetyczny czy geometryczny?
Patryk: Który z podanych ciągów jest arytmetyczny a który geometryczny? Odpowiedz uzasadnij
a)4; 6,5; 9 b) −36; −24; −16 c) 3; 5; 8
1 cze 09:51
Bogdan:
arytmetyczny wtedy, gdy 2a2 = a1 + a3, geometryczny wtedy gdy a22 = a1 * a3.
Teraz sam sprawdź.
1 cze 09:56
Rex: a) arytmetyczny b)geometryczny c) cos mi nie wychodzi bo obliczajac wzorem na arytmetyczny to
wychodzi 2 * 5 =10 i 3+8 =11, a na geometryczny to 5 do potegi to bedzie 25 a 3 * 8 to 24.
1 cze 10:14
ICSP: c) anie arytmetyczny ani geometryczny
1 cze 10:15
Rex: ok dziękuje
1 cze 10:39