Funkcje
rrr:

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
Zad 1)
Szerokość pokoju jest o 2 m mniejsza od jego długości . Jakie wymiary może mieć ten pokój,
jeśli przekątna podłogi jest nie mniejsza od 6 m i nie większa od 10 m?
Zad 2)
Boki prostokąta mają długości 8 i 10. Dla jakich wartości x zacieniowany obszar stanowi co
najmniej 40% powierzchni prostokąta
rys do zad 2
31 maj 23:33
dooominisia: x−długość pokoju
x−2−szerokośc, x>2
(*)x2+(x−2)2≥6 i (**) x2+(x−2)2≤10
rozwiązuję i otrzymuję: (*)→x∊(−∞, 1−√2> ∪<√2+1, ∞)
(**)x∊<−1, 3>
biorę część wspólną (*) i (**) i mam: x∊<−1, 1−√2> ∪<1+√2, 3> i pamiętam że x>2 więc
x∊<1+√2, 3>
1 cze 12:34
dooominisia:

2.Pp−pole prostokąta abcd
Pp=80
Pz−pole zacieniowane, pole efgh
Pz ≥0,4*80
Pz ≥32
Pnz−pole, które składa się z 2 nie zamalowanych trójkątów(nie zacieniowanych)− pole efc i pole
agh
Pnz=Pagh+Pefc=24
Więc jeśli pole zacieniowane Pz ≥32 to Pnz ≤Pp−Pz
Pnz ≤80−32
więc Pnz≤ 48
Pefc=Pagh=
12ab*sin 90st. , sin 90st=1
Pefc=Pagh=
12ab
Pefc=Pagh=
12(8−x)(10−x) wymnażam nawiasy i otrzymuję:
Pefc=Pagh=
12(80−18x+x
2)
Pnz=2Pefc=2Pagh=80−18x+x
2
x
2−18x+80≤48
x
2−18x+32≤0
Δ=324−128=196
√Δ=14
liczę x i otrzymuję x
1=2 , x
2=16
więc x∊<2, 16>
1 cze 16:01
rrr: dziękuje bardzo. zad 2 x<8 tam chyba jest cos nie tak. Będzie odp x∊<2,8) proszę o wyjaśnienie
odpowiedzi
1 cze 16:26
rrr: w zad 1) odp x∊<√17−1,6>
1 cze 16:33
rrr:

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
Zad 1)
Szerokość pokoju jest o 2 m mniejsza od jego długości . Jakie wymiary może mieć ten pokój,
jeśli przekątna podłogi jest nie mniejsza od 6 m i nie większa od 10 m?
Zad 2)
Boki prostokąta mają długości 8 i 10. Dla jakich wartości x zacieniowany obszar stanowi co
najmniej 40% powierzchni prostokąta
rys do zad 2
1 cze 16:54