help
Karolcia ...: ...Przekrój osiowy stożka to trójkąt równoboczny o polu 9 √3 cm 2 .
Oblicz wysokość ,dlugość promienia podstawy i tworzącej stożka
2 mar 16:25
Eta:
znasz wzór na pole trójkata równobocznego?
i wzór na wysokość trójkata równobocznego?
więc: a/ 2 = r H = hΔrówn.
P= a2 √3 /4 hΔ = a√3 / 2
z pola wyliczymy długość " a"
bo ;
a2 √3/ 4 = 9√3 czyli a2 √3 = 36√3
to a2 = 36 to a = 6 cm
więc r= 3cm
teraz H= a√3 / 2 czyli H= 3√3 cm
l --- tworząca stożka = a bo trójkąt równoboczny
Odp: a = 6 cm l = 6cm H= 3√3 cm
2 mar 16:40
Karolcia ...: Dziekujeeeee bardzoo
2 mar 16:43