Proszę o pomoc w 2 zadaniach
Andrzej: | | 1 | | 1 | | 3 | |
Zbuduj kątα taki że: sinα= |
| cosα= |
| tgα= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
oraz zadanie 2: Oblicz wartość wyrażenia
A) sin
245+cos
2135
B)tg135stopni−ctg225stopni=
C) sin135stopnicos225stopni
____________________
tg
2135stopni− ctg
290 stopni
D) cos330 stopni+tg10 stopnictg300stopni
Proszę o jakieś nie skomplikowane rozwiązania ( całkiem padam w trygonometrii )
31 maj 22:44
Anna: No to rysujemy.
31 maj 22:49
Andrzej: ja jestem ciemny z tego muszę się ogólnie wsiąść w garść za trygonometrie

Bd jutro pisał
poprawkę z tych zadań a ciemny jestem.
31 maj 22:53
Anna:

| | 1 | | 3 | |
Ułamek |
| rozszerzymy np. na |
| . Nie jest to konieczne, ale będzie Ci łatwiej z |
| | 2 | | 6 | |
jednostkami.
Narysujemy rysunek pomocniczy, w którym zaplanujemy położenie kąta α. Np. tak jak na rys.
powyżej.
| | a | | a | | 3 | |
Z definicji: sinα = |
| . Czyli |
| = |
| , stąd a=3cm, c=6cm. (jednostka |
| | c | | c | | 6 | |
dowolna)
Teraz rysujesz linię prostą, z dowolnego jej punktu rysujesz prostą prostopadłą (można
konstrukcyjnie lub na kratkach). Na tej prostopadłej odmierzasz odcinek 3cm. Teraz cyrklem
odmierz odcinek 6cm (narysowany np. gdzieś na boku) i z górnego końca tego odcinka
prostopadłego zakreśl łuk przecinający pierwszą prostą. Ten punkt przecięcia łuku z prostą
będzie wierzchołkiem szukanego kąta α..Wystarczy połączyć otrzymany punkt z górnym końcem
odcinka a
i gotowe.
Spróbuj i napisz, jak poszło.
Tymczasem napiszę Ci zad. 2.
31 maj 23:08
Anna: A Ty znasz wzory redukcyjne? One są tylko na poziomie rozszerzonym.
31 maj 23:12
Anna: | | √2 | |
A) sin2450 + cos21350 = ( |
| )2 + [cos(900+450)]2= |
| | 2 | |
| | 2 | | 1 | | √2 | | 1 | | 1 | |
= |
| + [−sin450]2= |
| + ( |
| )2 = |
| + |
| = 1 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
31 maj 23:15
Anna: B) tg1350 − ctg2250 = tg(900+450) − ctg(1800+450) =
= −ctg450 − ctg450 = −2ctg450 = −2*1= −2
31 maj 23:21
Anna: C) Obliczę każdy czynnik osobno, potem podstawię.
| | √2 | |
sin1350 = sin(900+450) = cos450 = |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos2250 = cos(1800+450) = − cos450 = − |
| |
| | 2 | |
tg135
0 = tg(90
0+45
0) = − ctg45
0 = −1
ctg90
0 = 0
Po podstawieniu mamy:
31 maj 23:31
Anna: W zad. 2 d) jest na pewno tg100 ?
31 maj 23:34
Andrzej: srki jest rg 120stopni
1 cze 08:01
Andrzej: *tg
1 cze 08:01
Andrzej: właśnie nie znam wzorów redukcyjnych

A Anniu nie da się troszkę innym sposobem napisać to 2?
1 cze 08:11