od tego zalezy moja ocena;/
KrajewskiNajlepszy: Pani nowakowska jest manicrzystką. Za wynajęcie lokalu płaci miesięcznie 500zł, a koszty
materiałów, wody i elektryczności stanowią 40% kosztów wynajęcia lokalu. Obliczyła ze wizyta u
niej kosztuje klienta średnio 35zł
a)Napisz wzór funkcji uzależniającej dochód pani nowakowskiej w zależności od liczby
klientów(uwzględniając koszty prowadzenia gabinetu kosmetycznego
b) określ dziedzinę tej funkcji i sporządz jej wykres
c) oblicz ile co najmniej osób powinna przyją aby jej dochód przekroczył 1600zł
31 maj 21:53
KrajewskiNajlepszy: adykwatnie pkt
a)wypisujemy dane 500zł − koszt wynajecia lokalu
40%z 500zł − koszt za wode/materiały itp
Razem to wyzej daje nam 700zł
x−ilosc klientów
y− dochód
y=500+40%500−x35
y=700−x35
Co wy na to?
31 maj 22:29
Anna: Początek dobry. Tylko Twój wzór byłby beznadziejny dl p. Nowakowskiej.

Musi być: y= 35x − 700
31 maj 22:40
Anna: Dziedzina: x≥0
Wykres; półprosta w I ćwiartce układu (dobierz jednostkę i oblicz punkty)
c) 35x − 700 > 1600
35x > 2300 ⇒ x>65,7... , czyli odp. x=66 osób
31 maj 22:44
mrrrrrrr: dziekuje ann
31 maj 23:06
Anna:
31 maj 23:37