wielomian
Karola: DLa jakich wartości parametru p wielomian
W(x)=(x2−4x+4)[x2+(p−1)x+p] ma trzy różne pierwiastki ?
31 maj 21:48
krystek: zauważ ,że w pierwszym czynniku(nawiasie )masz jeden pierwiastek x=2
Więc drugi musi mieć dwa pierwiastki czyli Δ>0
31 maj 21:53
M4ciek:
W(x) = (x
2 − 4x + 4)*[(x
2 + (p − 1)x + p]
x
2 − 4x + 4 = 0
Δ = 16 − 4*1*4 = 0
W(2) = 0
0 = (2
2 − 4*2 + 4)[2
2 + (p − 1)2 + p]
0 = (−8)*(4 + 2p − 2 + p)
0 = (−8)*(2 + 3p)
0 = −16 − 24p
16 = −24p
31 maj 21:53
M4ciek:
Pomyłka , ma być tak :

[x
2 + (p − 1)x + p] = 0
Δ = (p − 1)
2 − 4*1*p
Δ = p
2 − 2p + 1 − 4p
Δ = p
2 − 6p + 1 > 0
Δ
p = 36 − 4*1*1 = 32
√Δp = 4
√2
31 maj 21:57
M4ciek:
I zbiór wyznacz sama
31 maj 21:59
Godzio:
W(x)=(x
2 − 4x + 4)[x
2 + (p − 1)x + p] = (x − 2)
2 * [ x
2 + (p − 1)x + p ]
| ⎧ | Δ > 0 | |
| ⎩ | f(2) ≠ 0 ⇒ 4 + 2p − 2 + p = 2 + 3p ≠ 0 ⇒ p ≠ − 23 → o tym nie zapominać |
|
31 maj 22:01
M4ciek:
A jednak się zakopałem

Wiedziałem ,że to do czegoś będzie potrzebne
31 maj 22:03