wielomiany
pomocyy: Wielomiany, dzielenie
Reszty z dzielenia pewnego wielomianu W(x) przez dwumiany (x−1), (x+2), (x+1) wynoszą
odpowiednio 2, 15 i 8. ZNajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian
P(x)=(x2−1)(x+2)
31 maj 21:45
;): W(1) = 2
W(−1) = 8
W(−2) = 15
W(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
R(x) = ax
2 + bx + c
a + b + c = 2
a − b + c = 8
4a − 2b + c = 15
Rozwiąż układ równań
31 maj 22:01
Mikołaj: skąd się wzięło to
a + b + c = 2
a − b + c = 8
4a − 2b + c = 15

?
2 cze 10:52
Mikołaj: proszę o pomoc !
2 cze 11:16