Prosze o pomoc :>
MechatronikWpotrzebie: Witam, mam problem z zadaniem:
Dla jakich wartości współczyników "m" i "k" układ równan
kx+y=5
2x−y=m
a)oznaczony
b)sprzeczny
c)nieoznaczony
31 maj 21:45
krystek: Wyznacz z układu x i y metoda dowolna.(najszybciej wyznacznikami lub przeciwnych
współczynników)
I wtedy przeprowadź dyskucję.
Pomogę dalej jak wyznaczysz .
31 maj 21:50
KrajewskiNajlepszy: a nie moze byc :
y=5−kx
y=2x−m
w tych przypadkach x jest "uzależniony" od k, 2
31 maj 22:02
krystek: jeżeli graficznie to posługujesz się równoległością −brak rozwiązania
nakładaniem −nieoznaczony
przecinaniem −oznaczony
31 maj 22:11
KrajewskiNajlepszy: czyli mam przykładowo takie zadanko(jutro mam poprawe, i było zadanie tego pokroju) wyznaczam
sobie x lub y w tym przypadku y podstawiam jakomś liczbe rysuje proste, i ma wyjśc?
Nie przypominam sobie zeby na jakiej kolwiek lekcji posługiwalibyśmy sie metodą graficzną
31 maj 22:14
31 maj 22:24