Sprawdz rachunkiem czy pkt C=(-1,4) należy do wykresu tej funkcji
achimek19: Mam prosbe da ktos rady rozwiazac? PILNE

! Napisz rownanie prostej przechodącej przez pkt
A=(−3,2),B=(1,−6). Sprawdz rachunkiem czy pkt C=(−1,4) należy do wykresu tej funkcji ?
31 maj 21:44
M4ciek:
y = ax + b
A = (−3,2) , B = (1,−6)
2 = −3a + b /−
−6 = a + b /
8 = −4a
a = −2
b = −4
y = −2x − 4
C = (−1,4)
4 = −2*(−1) − 4
4 = 2 − 4
4 ≠ 2
Punkt C nie należy do wykresu funkcji.
31 maj 21:48
achimek19: wielkie dzieki
31 maj 21:53