Potrzebuję pomocy
Natalia: Sprawdź tożsamości:
a) (1+2cosα)(1−2cosα)=sin
2α−3cos
2α
| | sinα−cosα | |
b) |
| = 1 − ctgα |
| | sinα | |
Potrzebuję pomocy, to jest jedyny rozdział którego nie rozumiem, czarna magia dla mnie. Będę
bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi w tym pomoże.
31 maj 20:54
Ajtek: Obie są prawdziwe.
31 maj 20:55
Natalia: Dobra, ale jak mam to udowodnić? Muszę mieć jakieś wyliczenia.
I mimo, że twoja wiadomość nijak mi nie pomogła dziękuję, że się zainteresowałeś. : p
31 maj 20:58
Ajtek: W a masz po lewej stronie wzór skróconego mnożenia, wymnóż go

i zapisz co wyszło.
31 maj 20:59
Bogdan:
A co jest magicznego we wzorze skróconego mnożenia: (a − b)(a + b) = a
2 − b
2,
| | sinα | | cosα | |
w zależnościach: sin2α + cos2α = 1, |
| = 1, |
| = ctgα ? |
| | sinα | | sinα | |
31 maj 20:59
M4ciek:
a)
L = (1 + 2cosα)(1 − 2 cosα) = 1 − 4cos
2α = sin
2α + cos
2α − 4cos
2α = sin
2α − 3cos
2α
b)
| | sinα − cosα | | sinα | | cosα | |
L = |
| = |
| − |
| = 1 − ctgα |
| | sinα | | sinα | | sinα | |
31 maj 21:01
Natalia: (1+2cosα)(1−2cosα) = 1 − 2cosα + 2cosα − 4cos2α = 1 − 4cos2α
nie widzę zgodności, trygonometria wciąż mnie przerasta
31 maj 21:06
Natalia: dziękuję wszystkim, muszę się najwyraźniej nauczyć zasad
31 maj 21:11
Ajtek: Zauważ że 1=sin2α+cos2α
31 maj 21:13