funkcja kwadratowa
pagan_federation: Jak obliczyć Q wierzchołka bez liczenia delty?
31 maj 20:36
krystek: Doprowadź do postaci kanonicznej.
31 maj 20:37
ICSP: albo jak masz xw wstaw do wzoru funkcji.
31 maj 20:38
pagan_federation: We wzorze postaci kanonicznej wyciągnąć niewiadomą Q, dobrze rozumiem? Próbowalem takim
sposobem, ale pierwszy wynik, coś niestety żle wyszedl, chyba, że to już kwestia wewnętrznych
podstawowych obliczeń...
31 maj 20:39
pagan_federation: @ICSP: Dobrze, ale do którego wzoru? − kanonicznego, ogólnego, iloczynowego?
31 maj 20:40
Bogdan:
q = f(p)
q = c − a*p
2
31 maj 20:41
Bogdan:
w przypadku q = f(p) można p wstawić do wzoru ogólnego, kanonicznego lub iloczynowego.
31 maj 20:42
ICSP: Albo ogólny albo iloczyowy. W kanonicznym masz już od razu podane.
31 maj 20:43
Bogdan:
Jeśli jest wzór w postaci kanonicznej, to q jest podane od razu: f(x) = a(x − p)
2 + q
| | x1 + x2 | |
Jeśli jest wzór w postaci iloczynowej f(x) = a(x − x1)(x − x2), to p = |
| |
| | 2 | |
i to obliczone p wstawiamy do wzoru funkcji: q= f(p) = a(p − x
1)(p − x
2)
31 maj 20:45