matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
michał:
ciąg (a
n
) jest ciągiem arytmetycznym.Oblicz wyraz szósty,gdy a
7
=11 i a
1
1=7
31 maj 19:41
dooominisia:
a
11
=a
7
+4r 7=11+4r −4=4r więc r=−1 a
7
=a
6
+r a
7
−r=a
6
11−(−1)=a
6
a
6
=11+1 a
6
=12
31 maj 23:23