Wynik podaj z dokładnością do 0,001cm.
bonggoo: Znajdź długości przekątnych rombu o bokach długości 12 cm i kącie rozwartym 128 stopni.
31 maj 19:02
bonggoo: może chociaż ktoś da mi jakąś podpowiedź znaczącą? Sam nie dam rady..:(
31 maj 20:02
krystek: Przekątne w rombie połowią się pod kątem prostm.P rombu =a*h oraz 1/2d1*d2.Wykorzystaj te
wiadomości.
D1 i d2 to przekątne rombu
31 maj 20:21
bonggoo: znam te wszystkie informacje które napisałeś, ale nie pomagają mi one w żaden sposób. Jak
możesz to wskaż mi kierunek w jakim mam podążać według tych wzorów, od czego mam zacząć i co
mi to da.
31 maj 20:26
krystek: h/a=sin 52→h=a*sin52 (odczytujesz z tablic wart sin 52.
Mając h obliczasz pole rombu i wówczas
1/2d1*d2=Prombu(to które wyliczyłeś.
oraz Pitagoras dla Δ prostokątnego między połowami przekątnych a bokiem rombu.
31 maj 20:36
bonggoo: Dobra, super. Zrobione

Dziękuję ci bardzo
31 maj 20:47
krystek: To dobrze,że zrozumiałeś .Powodzenia.
31 maj 20:49