graniastoslupy
Nina-: Z arkusza papieru o wymiarach 28 cm x 34 cm wycieto z kazdego rogu kwadrat o boku 4 cm. Przez
nagiecie 4 prostokatow powstalych na bokach otrzymano otwarte pudelko. Oblicz objetosc tego
pudelka.
Po odliczeniu pol wycietych kwadratow (64cmkw) wychodzi a=26 cm , b=20, c=4cm, ale jak obliczyc
objetosc powstalego pudelka (bez przykrycia).
Czy z wzoru V=abc ?
31 maj 18:49
Szymon: Objętość jest taka sama niezależnie, czy pudełko jest przykryte czy nie. Co innego z polem
powierzchni całkowitej, zaś tutaj tak jak napisałaś: V=abc.
31 maj 21:47
krystek: Oczywiście!
31 maj 21:56
hh: αβ
9 kwi 19:38