Nienawidzę tego :(( POMOCY!!!
Dusia: oblicz dla jakich wartości parametru p równanie x2+px+2p+9/4=0 ma dwa rozwiązania,
których suma jest mniejsza od 5
2 mar 15:55
mlody: Rozwiązuje.
2 mar 16:14
.....: -b - p
----= --- <5
a 1
p>5
2 mar 16:14
.....:
-b - p
----= --- <5
a 1
p>5
2 mar 16:14
mlody: jezeli ma miec dwa rozwązania to Δ>0 wiec:
Δ=p2-4(2p+9/4)
p2-8p - 9>0
Δ=64+36=100
√Δ=10
p1=8+10/2=9
p2=8-10/2=-1
rysujesz parabole, z ktorej wychodzi ci ze p∈(-∞;-1) i p∈(9;∞) ale trzeba jeszcze
pamietac, ze suma tych dwóch rozwiazan musi byc < 5 wiec bierzesz ta parabole i to
drugie zalozenie na jedna os i z tego czesc wspolna, wychodzi ci, ze p∈(-∞;-1)
2 mar 16:19
mlody: a tu kolega chyba za kawtwo chcial to pyknac

ale nie wiem moze ja mam zle.
2 mar 16:23
.....: co ty tu obliczyles? kiedy jest Δ mniejsza od zera .... masz sume pierwiastkow z wzorow
wieta wyliczyc...
2 mar 16:24
mlody: jak wyszla tobie Δ <0? jak ty jej jeszcze nie znasz?
2 mar 16:26
Eta:
Młody! niestety nie tak!
po pierwsze:
1 / Δ ≥ 0 bo dwa rozwiązania ( i mogą być takie same
2/ x1 +x2 < 5 x1 + x2 = -b /a ( z wzoru Viete'a
jako odp: nalezy wybrać cz. wspólną obydwu warunków!
ad 1/
Δ= p2 - 4( 2p+9/4) = p2 - 8p - 9
więc
p2 - 8p - 9 ≥ 0 Δ1 = 100 pΔ1= 10
to p1 = 9 p2 = - 1
czyli p€ ( -∞, -1> U < 9, ∞) --- to dla pierwszego w- ku
Ad 2):
- b/a < 5 czyli -p <5 więc p > - 5
czyli p€ ( - 5,∞)
teraz jako odp: wybieramy cz. wspl.
czyli: p€ ( - 5, - 1> U < 9, ∞)
i to jest prawidłowa odp do tego zadania
Pozdrawiam!
2 mar 16:28
Klaudia:): Podaj argumenty dla których funkcja f przyjmuje wartości nie mniejsze od wartości
funkcji g
f(x)=x2+2x-3 g(x)= - x2+2x-1
2 mar 16:34
mlody: ale przeciez -1 nie moze byc rozwiazaniem bo wtedy rownanie ma postacx
2-x + 1/4=0 wiec
Δ<0
2 mar 16:35
Eta:
Młody! A policz tę deltę!
Δ=0 ..... zgadzasz się?
więc x1 = x2 = 1/2 a 1/2 + 1/2 < 5 tak?
Przekonałam Cię ? czy jeszcze nie?
2 mar 16:52
Klaudia:): Eta

Ale -b/a to nie jest p przecież chyba ...?
2 mar 16:56
Klaudia:): Upst... Jednak chyba jest
2 mar 16:57
2 mar 17:04
K.l.d.: Ok już luz

dzięki i tak... ja próbuję to wszystko co mi piszecie i tak zrozumieć
poprostu
2 mar 17:06
mlody: Tak ,tak przekonalaś mnie. Sory, nie policzyłem tej Δ do konca.
2 mar 17:18