prawdopodobieństwo
wrrrrrrrrr: 1. uczeń umie odpowiedzieć na 20 spośród 25 pytań. na egzaminie otrzymał 3 pytania. jakie
jest prawdopodobieństwo że uczeń odpowie na conajmniej dwa pytania dobrze
Ω=(25)
(3)
A- odpowie na conajmniej dwa pytania dobrze
A= (20) (5) + (20)
(2) (1) (3)
to rozumiem bo na dwa z dwudziestu odpowiedział dobrze wiec na jedno z pieciu bo tyle
zostało źle lub odpowie na wszystkie dobrze więc plus
2. rzucamy 5 róznymi monetami. jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia orła 3 razy
Ω= 32
A-(5)
(3) a dlaczego nie jest tak jak w poprzedznim że
A- (3)(2)
(3)(2) ze trzy orly wyrzucił to dwie muszą być reszki bo do pięciu zostało 2//
3 i tego nie umiem
w urnie jest 10 kul białych i 5 czarnych
a- wyjeto z urny kule bialą jedną
b- wyjeto z urny 14 kul okazało się że w urnie została kula biała
prawdopodobieństwo którego zdarzenie jest większe i ile wynosi
to a
Ω=15
A-10
P(A)= 10/15

a b

b-14
P(b)=14/15
2 mar 15:23
Basia: rozwiązuję
2 mar 17:52
wrrrrrrrrr: i odpowiedz dlaczego w tych dwóch tak byloa nie inaczej
2 mar 17:56
Basia: pierwsze jest dobrze
-----------------------------------------------------
2. rzucamy 5 róznymi monetami. jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia orła 3 razy
to jest schemat 5 prób Bernouli'ego
sukces w jednym rzucie = wyrzucenie orła = p = 1/2
porażka = reszki = q = 1/2
Twoje prawdopodobieństwo to prawdopodobieństwo 3 sukcesów w 5 próbach
(5)
P(A) = P53 = *p3*q*2 =
(3)
5! 4*5 1
-------- *(1/2)3*(1/2)2 = ----------- * --------- = 10*(1/32) = 5/16
3!*2! 1*2 25
------------------------------------------------------------------------------
prawdopodobieństawa tych zdarzeń są równe i wynoszą 10/15 = 2/3
B - wyjęto 14 i została biała ⇔ wylosowano jedną białą, która ma zostać ⇔
wylosowano jedną białą = A
2 mar 17:58
wrrrrrrrrr: ale to B to jak

14/15

to drugie jeest dobrze bo pani tak robila tylko nie wiem czemu
nie tak jak 1?
2 mar 18:06
uuu:
zad.2/ ( bez schematu B.
mocΩ= 25 = 32
A -- trzy razy orzeł ( i dwie reszki)
moc A = P5( 3,2) permutacja z powtórzeniami
5!
moc A = ----------= 4*5 / 2 =10
3! *2!
P(A) = 10 /32 = 5/16
2 mar 18:22