proszę o pomoc z zadaniem!!!
Dziku: Długość krótszego boku w prostokącie wynosi 2,5cm,
dwusieczna kąta dzieli dłuższy bok w stosunku 1/2.
Znajdż dłuższy bok

!
Eta:
a --- długość boku ,który mamy obliczyć
D........................C
I \ I
I \ I IAB I = a < ADE = 45
o to < AED = 45
o
2,5 I \ I to ΔAED jest równoramienny i prostokątny
A I ..... \ E.............. I B
(1/3)*a ( 2/3)*a
zatem:
IADI = IAEI czyli ( 1/3)*a = 2,5 to
a = 7,5 cm
Sprawdzenie: (1/3) z 7,5 = 2,5 cm (2/3) z 7,5 = 5cm
czyli 2,5/ 5 = 1/2