Błagam! Szybko odpowiedzcie!
K.l.d: Drut o długości 120cm chcemy wygiąć w prostokątną ramkę. Oblicz, jakie powinna mieć
wymiary ta ramka, aby prostokąt, który ogranicza miał największe pole.
2 mar 14:25
Eta: Witam!
a , b --- długości boków prostokata a >0 i b >0
Ob = 120 cm
Ob = 2a +2b więc 2a + 2b = 120
to: a +b = 60 to a = 60 - b więc b€( 0, 60)
Pole prpstokata:
P = a*b podstawiając za a = 60 - b
mammy:
P( b) = ( 60 - b) *b P(b) = - b2 + 60 b
funkcja pola jest funkcją kwadratową i osiąga max.
dla :
b = - 60 / - 2 czyli b = 30 cm
więc a = 60 - 30 = 30 cm
wniosek: takim prostokatem o największym polu
jest kwadrat o boku 30 cm
Spr: Ob = 2*30 + 2* 30 = 120 cm
max. pole ma wartość Pmax = 30 2 = 900 cm2
2 mar 14:48