matematykaszkolna.pl
Pomocy Andrzej: Nieprawdą jest że: sin25stopni<sin34 stopni tg2stopni<tg64stopni cos15stopni<cos24stopni cos23stopni>cos44stopni Proszę o nie tylko odp a o rozwiązanie
31 maj 12:15
Anna: Odp. nr 3. Andrzeju, wystarczy spojrzeć na wykres danej funkcji i stwierdzić, czy w pierwszej ćwiartce jest to funkcja rosnąca, czy malejąca. Cosinus jest tu funkcją malejącą, dlatego nieprawdą jest, że mniejszemu kątowi odpowiada mniejsza wartość funkcji. Czy to Ci wystarczy? emotka
31 maj 12:22
Andrzej: wiem chyba o co chodzi, lecz jak by to powiedzieć mam z tego zdawać więc lepiej jak bym wiedział dokładny rysunek. Dziękuje
31 maj 12:38
Andrzej: bo niestety zaznaczenie odpowiedzi bez konkretnego schematu(roziwązania) jest niezaliczone
31 maj 12:49
Anna: Wobec tego narysuj wykres podanych funkcji dla kąta ostrego (I ćwiartka) i dopowiedz: dla sinusa : dla mniejszego kąta jest mniejsza wartość funkcji, gdyż funkcja w tym przedziale jest rosnąca. podobnie tg i cos
31 maj 12:53
Andrzej: właśnie z tym jest problem Aniu, bo akurat te tematy mało rozumie
31 maj 13:03
Andrzej: pomoże ktoś w rysunku
31 maj 22:16
Anna: Jestem ponownie. Andrzeju, wykresy funkcji tryg. zobaczysz, gdy wejdziesz na dział "trygonometria", masz to po lewej stronie ekranu. Tam wejdź na ''wykres funkcji sinus", i dalsze. Z wykresu patrz tylko na przedział od 00 do 900. Sinus w tym przedziale jest funkcją rosnącą (wraz ze wzrostem kąta, rosną wartości funkcji). Czyli sin250 < sin340 jest nierównością prawdziwą. Napisz, co jeszcze byś chciał, żeby zrozumieć.
31 maj 22:29
Godzio: rysunek Narysuj sobie te wykresy i zobacz co jest większe, to nie jest trudne Co jest większe cos23o czy cos44o ?
31 maj 22:31