Eta:
policzę Ci :
x -- ilość kg I- stopu 4,5% --owego
y --- ilość kg II - stopu 4% -- owego
4,5% = 0,045
4% = 0,04
0,8 t = 800 kg
to : x + y = 800 x = 800 - y
0, 045* x = 0,04*y +19
więc: 0,045 * ( 800 - y) = 0,04*y + 19
36 - 0,045y - 0,04 y = 19
- 0, 085 y = - 17 to y= 200 kg więc x = 800 - 200 = 600 kg
odp: do b) masa I- stopu ( 4,5% - owego) to 600kg
masa II - stopu ( 4%- wego) to 200 kg
odp: do a)
4,5% z 600 kg = 27 kg
4% z 200 kg = 8 kg
sprawdzenie
łączna masa stopów: 600 kg + 200 kg = 800 kg = 0,8 t
27 kg - 8kg = 19 kg
Czyli odp; sa poprawne