Wygrana w loterii.
seba: Mam problem z takim o to zadaniem:
Wśród 10 losów loteryjnych jest jeden wygrywający, dwa uprawiające do ponownego
losowania, a pozostałe są przegrywające. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pierwsza
osoba, która bierze udział w loterii wygra nagrodę?
2 mar 00:13
Basia:
wygra ⇔ 1 los wygrywający lub (1 upr.do pon.los. i drugi wygrywający) lub (1 i 2 upr.do
pon.los. i trzeci wygrywający)
A = A1 u A2 u A3
zdarzenia A1, A2, A3 są rozłączne
P(A) = P(A1) + P(A2) + P(A3) = 1/10 + (2/10)*(1/9) + (2/10)*(1/9)*(1/8) =
1/10 + 2/90 + 2/720 = (72 + 16 + 2) / 720 = 90/720 = 9/72 = 1/8
2 mar 00:51