liczby
Kleopatra999: (3n+1)(3n+2)=9n
2+6n+3n+2=9n
2+9n+2=9n(n+1)+2
proszę o rozważenie dwóch przypadków

Przyp. a: jedna z liczb dzieli się przez 3
Ponieważ to są dwie kolejne, więc dodatkowo jedna z nich jest parzysta,
Zachodzi więc podzielność tego iloczynu przez 6
Przyp. b.

bie są niepodzielne przez 3. Ten przypadek jawnie rozwiązujesz w pierwszym poście.
Oczywiście n(n+1) jest podzielne przez 2 (jedna z liczb n i n+1 musi być parzysta), więc
pierwszy składnik dzieli się przez 9 i przez 2, czyli przez 18. Pozostaje − jako reszta −
drugi składnik, czyli 2