prosta
albertaa: Mam takie problemy pomożecie?
1.Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt (−3,7) o współczynniku kierunkowym równym
(−4)
| | 2 | |
2.Napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y= − |
| x+2 i przechodzącej przez P=(4,−2) |
| | 5 | |
| | 1 | |
3.Na prostej określonej równaniem y= − |
| x+4 leżą punkty A=(a,2) B=(3,b) oblicz a i b. |
| | 3 | |
Z góry dziękuję za pomoc.
29 maj 20:59
krystek: Oj to nie byłes na lekcji.
Równanie prostej y=ax+b ,gdzie a jest współczynnikiem kierunkowym
2)warunek prostopadłości a1*a2=−1
3)jak punkty leżą na prostej to spełniaja jej równanie i podstawiasz .Współrzędne punktu to
(x,y)
29 maj 21:14
albertaa: Zrobiłem pierwsze ale nie wiem czy dobrze:
y=ax+b
7=−4*(−3)+b
7+12=b
19=b
y=−4x+19
Tak to ma być?
29 maj 21:33
albertaa: Edit:To przez późną porę.
y=ax+b
7=−4*(−3)+b
7−12=b
−5=b
y=−4x−5
29 maj 21:37
krystek: druga wersja zła pierwsza poprawna
29 maj 21:41