Cztery początkowe wyrazy ciągu geometrycznego
ksiksi: Oblicz cztery początkowe wyrazy ciągu geometrycznego, ktorego suma wyraza się wzorem Sn =
4(2n−1)
Jak się do tego zabrac?
29 maj 20:29
math.: S
n = 4(2
n −1)
gdy za n podstawisz 1 obliczysz wartość pierwszego wyrazu
29 maj 20:35
ksiksi: Mam więc pierwszy wyraz czyli 4. W takim razie mnożę przez q i wychodzi mi wynik
29 maj 20:40
Grześ: nie musisz policzyć po kolei:
a
1=S
1
a
2=S
2−S
1
a
3=S
3−S
2
a
4=S
4−S
3
Rozumiesz?
29 maj 20:44
Grześ: nie znasz q w tym wzorze... no chyba, że zakładasz, że a
1=4, a q jest tutaj 2... też tak można

Lecz gdyby nie było uwagi, że jest to ciąg geometryczny, to musisz robić powyższym sposobem
29 maj 20:46
ksiksi: Ahaaa, dziękuję Ci bardzo, juz rozumiem. Niestety, ciężki ze mnie przypadek jeżeli chodzi o
matematykę

Jestem Ci bardzo wdzięczna
29 maj 20:49
Godzio:
Można też tak:
| | 1 | |
an = Sn − Sn − 1 = 4(2n − 1) − 4( |
| * 2n − 1) = 4 * 2n − 4 − 2 * 2n + 4 = 2 * 2n |
| | 2 | |
I teraz bezpośrednio wyliczać kolejne wyrazy
29 maj 21:28