Ciąg geometryczny. Oblicz czwartą liczbę
ksiksi: w ciągu geometrycznym an o ilorazie q dane są trzy z liczb a1, q, n, Sn. Oblicz czwartą
q = 3, n = 5, S5 = 1212
Jak do tego podejść?
29 maj 20:28
math.: S5 = 1212
wzór na sumę w ciągu geometrycznym gdzie q ≠1
Sn = a1 * 1−qn1−q
podstawiasz pod Sn 1212 a pod n = 5, q =3 i zostaje ci tylko jedna niewiadoma a1: )
29 maj 20:39
ksiksi: 121n= a1 * u{1−3}5 n{1−3}
29 maj 20:47
ksiksi: w takim razie −14|−2 dzieję przez 121?
29 maj 20:48
math.: 1212 = a1 * 1 − 351−3
29 maj 20:51
ksiksi: tak mam, ale nie rozumiem co zrobić dalej.
121n = a1 * −14−2
121n = a1 * 7
i nie wiem co dalej, podzieliłam 121 na 7, ale wyszedł zły wynik
29 maj 21:00