matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
??
simon:
Oblicz pole i obwod narysowanego trapezu
29 maj 20:22
math.:
cos 30
0
=
√
3
2
cos30
0
=
4
c
√
3
2
=
4
c
c=
8
√
3
3
h
2
+ 4
2
= (
8
√
3
3
)
2
h
2
+ 16 = 64 h
2
= 48 h = 4
√
3
pole =
(a+b) * h
2
=
(8+12) * 4
√
3
2
= 40
√
3
obwód = h + a + b + c = 4
√
3
+
8
√
3
2
+ 8 + 12 =
20
√
3
3
+ 20
29 maj 20:33