funkcja kwadratowa - miejsce zerowe
pagan_federation: Jak obliczyć drugie miejsce zerowe funkcji kwadratowej, jeśli mamy do dyspozycji jedno miejsce
zerowe i współrzędne wierzchołka?
29 maj 19:00
Eta:
Napisz konkretnie, treść zadania.
29 maj 19:04
pagan_federation: Na rysunku przedstawiono fragment paraboli, która jest wykresem funkcji kwadratowej f. Znajdż
drugie miejsce zerowe tej funkcji. Wyznacz wzór funkcji w postaci iloczynowej i kanonicznej.
Wg. rysunku mamy tak:
W (−2,2)
x1 = −4
29 maj 19:20
ICSP: oś symetri paraboli:
29 maj 19:24
pagan_federation: Ale jeśli nie wiemy jaki jest: x2 to jak taki wzór może zostać wykorzystany?
29 maj 19:31
Ika: Ale wiesz, jaki jest Xw, czyli X wierzchołka (−2)
Po obliczeniach x=0
29 maj 19:49
pagan_federation: Jak ma wyglądać takie obliczenie?
29 maj 19:57
pagan_federation: No halo?
29 maj 20:14
pagan_federation: To jest dla mnie naprawdę istotne.
29 maj 20:21
Anna: Po prostu przekształć wzór, który napisał Ci ICSP.
x1+x2= 2xw
Stąd np. x2 = 2xw − x1
29 maj 20:25
pagan_federation: Dziękuje, dobranoc wszystkim!
29 maj 20:28