metoda stycznych PROSZE O POMOC !!!
Jacek: Bardzo prosze o pomoc z jednym zadankiem od godziny proboje je zrobic i mi nie wychodzi.
x3+x−1=0 przedzial [0,5 ; 2]
wyznaczyc przyblizony pierwiastek rownania przeprowadzajac 3 iteracje metody siecznych
29 maj 18:16
Godzio:
| | 1 | |
f(x) = x3 + x − 1 [ |
| , 2] |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
f( |
| ) = |
| + |
| − 1 = − |
| |
| | 2 | | 8 | | 2 | | 8 | |
f(2) = 8 + 2 − 1 = 9
| | f(xn) | |
xn + 1 = xn − |
| (2 − xn) |
| | f(2) − f(xn) | |
| | 1 | | | | 1 | | 1 | | 3 | | 3 | |
x1 = |
| − |
| (2 − |
| ) = |
| + |
| * |
| = |
| | 2 | | | | 2 | | 2 | | 75 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 28 | |
= |
| + |
| = |
| = 0,56 |
| | 2 | | 50 | | 50 | |
f(x
1) = −0,264384
| | f(x1) | | 0,264384 | |
x2 = x1 − |
| (2 − x1) = 0,56 + |
| (2 − 0,56) |
| | f(2) − f(x1) | | 9 + 0,264384 | |
x
2 ≈ 0,601094
f(x
2) ≈ −0,181722
| | f(x2) | |
x3 = x2 − |
| (2 − x2) |
| | f(2) − f(x2) | |
| | 0,181722 | |
x3 = 0,601094 + |
| (2 − 0,601094) ≈ 0,628781 |
| | 9 + 0,181722 | |
Sprawdzaj obliczenia bo mogłem się gdzieś walnąć
29 maj 18:35
Jacek: pierwsza iteracja wyszla mi tak samo, ale potem nie rozumiem za bardzo ja robilem tak ze
w drugiej iteracji
x2= 0,56 − (f(0,56)*(0,56−2)/f(0,56)*f(2)) wedle wzoru metody stycznych

A ty jakos poprzestawiales tam (tobie dobrze wyszlo ) tylko czemu tak sie robi
29 maj 18:52
Jacek: ajj oczywiscie metody siecznych nie stycznych literowka
29 maj 18:53
Godzio:
Chodzi Ci czemu podstawia się kolejne przybliżone pierwiastki ?
29 maj 19:00
Jacek: chodz mi o to czemu w 2iteracji na przyklad :
masz f(2)−f(x1) i (2−x1)
wedle wzoru powinno byc f(x1)−f(2) i (x1−2)
29 maj 19:02
Godzio:

No właśnie nie, wartość w dwójce jest stała i to przez nią przechodzą wszystkie sieczne
W przypadku, gdy f(a)<0 koniec b przedziału <a, b> jest nieruchomy
29 maj 19:08
Jacek: Czyli zle nas uczono... dziekuje bardzo za pomoc
29 maj 19:16