Oblicz naciąg (dzaiał bryła stzywna)
M*a=N2
m*a=P−N1
JR=N1R−N2R
a=E*R
Co to jest JR pasowałoby rozpisać
Fs − sióła naciągu
Q− siła ciężkości
T − siła tarcia
F = m*a
Dla m1:
Fs−T= m1*a
Dla m2:
Q−Fs= m2*a
Q= m2g
m2*g− Fs = m2*a
| g(m2−fk*m1) | ||
Fs= m2g−m2a = m2(g−a) ( a= | gdzie fk − współczynnik tarcia | |
| m1+m2 |
udowodnij ze areometr drga ruchem harmonicznym znajdz czestosc drgan k=ro*s
nie ma tarcia w 1 zad
| ro*s | ||
gdzie w=√ | ||
| m |
3.jak daleko wychyli sie sprezyna(ruch harmoniczny)
F=kx
−kx(t)=x(t)=Asin(wt+φ)