1. Wyznacz ze wzoru zmienną x
a) 4x+a=2x−b
b) 8(x−3)=3(x−k)
c)(x−1)(t−1)=t+2, t ≠ 1
d) (1−x) y = 2y−1, y ≠ 0
2. W wielu krajach m.in w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej , do pomiaru temperatóry
używa się skali Fahrenheita. Jeśli przez f oznaczymy liczbe stopni w skali Fahrenheita, a
przez c − liczbę stopni w skali Celsjusza , to zachodzi równość
c=5/9 (f−32)
a) wyznacz z tego wzoru wielkość f.
b) Oblicz, w ilu stopniach Fahrenheita woda wrze , a w ilu krzepnie (zamarza)
3. a) Napisz wzór na objętość V prostopadłościanu o krawędziach a, b, c i wyznacz z niego
długości wszystkich krawędzi (tzn. podaj wzór wyrażający a w zależności od V , b , c itd. ).
b) Napisz wzór na pole powierzchni P prostopadłościanu o krawędziach a, b , c i wyznacz z
niego długości wszystkich krawędzi .
| a + b | ||
x = − | ||
| 2 |
| t + 2 | ||
x − 1 = | ||
| t − 1 |
| t + 2 | ||
x = | + 1 | |
| t − 1 |
a)
| 5 | 9 | |||
c = | (f − 32) / * | |||
| 9 | 5 |
| 9 | |
c = f − 32 / + 32 | |
| 5 |
| 9 | ||
f = | c + 32 | |
| 5 |
Zad. 3
a)
| V | V | V | ||||
V = abc ⇒ a = | , b = | , c = | ||||
| bc | ac | ab |
| P |
| |||||||||
P = 2(ab + ac + bc) ⇒ | = a(b + c) + bc ⇒ a = | |||||||||
| 2 | b + c |