ZIM
Danio: Metodą indukcji atematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n:
10n + 4n − 2 jest podzielna przez 3
Prosze o pomoc, bo zadanie mi nie wychodzi
29 maj 14:08
Grześ: Sprawdzamy dla n=1:
10+4−2=12
Zakładamy prawdziwość dla k,l∊N
+
10
k+4
k−2=3l
Sprawdzamy dla k+1:
10
k+1+4
k+1−2=10*10
k+4*4
k−2=10
k+4
k+9*10
k+3*4
k=3l+9*10
k+3*4
k=...
Wniosek pozostawiam Tobie
29 maj 14:12
Danio: dzięki bardzo

musiałam gdzies sie pomylić w obliczeniach (a bardziej w podstawianiu)
29 maj 14:41