Trudne
Sławek: Graniastosłup prawidłowy trójkątny, którego wszystkie krawędzie są równej długości, ma pole
powierzchni całkowitej równe 18+3
√3. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Pozdrawiam!
29 maj 14:05
Bogdan:
Bez przesady z tą trudnością. Z jakich ścian zbudowany jest ten graniastosłup?
29 maj 14:14
Bogdan:

Ściany to jak widać 3 kwadraty i 2 trójkąty równoboczne.
| | 1 | |
3a2 + 2* |
| a2√3 = 18 + 3√3 stąd a2 = ... i a = ... |
| | 4 | |
| | 1 | |
Objętość V = |
| a2√3 * a |
| | 4 | |
29 maj 14:34
Sławek: ok. ale skąd wziąść to a właśnie?
29 maj 14:44
Godzio:
Trzeba wyznaczyć z równania:
| | 1 | |
3a2 + 2 * |
| a 2√3 = 18 + 3 √3  |
| | 4 | |
29 maj 14:46
Sławek: a mógłbyś mi rozpisac jak to wyznaczyc z tego równania?

Ja jestem zielony z matmy. Jakbym nie było to bym tu nie pisał
29 maj 14:48
29 maj 14:56
Bogdan:
Sugeruję wyłączyć liczbę 6 przed nawias po prawej stronie równania.
29 maj 14:59
Sławek: nie no chyba nie poradzę sobie...
29 maj 15:10
Sławek: Ja niewymierność z mianownika umiem usunąć ale to chyba nie o to chodzi?
29 maj 15:11
Sławek: pomoze ktosss?
29 maj 15:25
Bogdan:
Powtarzam − wyłącz liczbę 6 przed nawias po prawej stronie równania a2(6 + √3) = 36 + 6√3.
29 maj 15:27
Sławek: a2(6+√3) = 36 + 6(√3) − tak ?
29 maj 15:28
;): a2(6 + √3) = 6(6 + √3) Zauważ że masz 2 identyczne nawiasy to coś powinno się skrócić
29 maj 15:33
Sławek: aha i wtedy wyjdzie, ze a2 = 6, czyli, ze a = √6 ?
29 maj 15:34
Sławek: bo wtedy by wychodziło, że V = a2√3 / 4 x a = 6√3/4 x √6 = 3√3/2 x √6 a tal być nie
mozę. Bo w odpowiedziach jest, że V = 4,5√2
29 maj 15:42
Godzio:
A czemu tak być nie może

?
√3 *
√6 =
√3 *
√3 *
√2 = 3
√2
29 maj 15:44
Sławek: bo w odpowiedzi w zbiorze zadań jest, ze to się równa 4,5√2
29 maj 15:45