wyznacznik macierzy
kasia: wyznacznik macierzy
mogłby mi ktos to wytłumacyć, bo mam taka macierz
1 2 3
−2 0 1
5 1 3
która mam obliczyc z definicji macierzy
29 maj 13:37
AS: Nie słyszałem o obliczaniu wyznacznika z definicji macierzy.
Podaję natomiast sposób podany przez Sarrusa
Wyznacznik rzędu trzeciego − metoda Sarrusa
a11 a12 a13 | a11 a12
a21 a22 a23 | a21 a22
a31 a32 a33 | a31 a32
Obliczenie A:
a11*a22*a33 + a12*a23*a31 + a13*a21*a32 (od a11 w prawo po skosie)
Obliczenie B
a13*a22*a32 + a11*a23*a32 + a12*a21*a33 (od a13 w lewo po skosie)
Szukany wyznacznik
w = A − B
np.
5 −4 6 | 5 −4 z prawej strony dopisuję 1−ą i 2−ą kolumnę
2 0 3 | 2 0
−2 −1 3 | −2 −1
A = 5*0*3 + (−4)*3*(−2) + 6*2*(−1) = 12
B = 6*0*(−2) + 5*3*(−1) + (−4)*2*3 = −39
W = A − B = 51
Wyznacznik rzędu drugiego oblicza się następująco
| a11 a12 |
| a21 a22 | = a11*a22 − a12*a21
29 maj 15:49
pkstat:
wykreślasz pierwszy rząd i pierwszą kolumnę zostaje macierz 01 nad 13 wyznacznik tej macierzy
to 0*3−1*1=−1, dalej pierwszy rząd drugą kolumnę, pierwszy i trzecią, drugi i pierwszą, drugi
i drugą, drugi i
trzecią, trzeci i pierwszą, trzeci i drugą, trzeci i trzecią, za każdym razem liczysz
wyznacznik mnożąc na krzyż i odejmując, wszystkie wyniki dodajesz do siebie pamiętając, że
jeśli suma numerów wykreślanego rzędu i wykreślanej kolumny jest nieparzysta to musisz zmienić
znak na przeciwny,
powodzenia
29 maj 16:02