Planimetria (Okrąg w układzie współrzędnych)
Maja: Wyznacz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB. Narysuj ten okrąg.
a) A(1,2), B(7,2)
29 maj 13:25
Bogdan:
Kolejne banalne zadanie z okręgiem. Gdzie leży środek S tego okręgu?, oczywiście w środku
jego średnicy, czyli w środku odcinka AB.
A jaką długość ma promień r okręgu?, oczywiście r = |AS| lub r = |BS|.
29 maj 13:31
Maja: Zadania z tego tematu pewnie wszystkie są banalne. Ja go jeszcze w szkole nie przerabiałam.

I dziękuję za pomoc.
29 maj 13:37
Bogdan:
Myślę jednak, że wiedzę o tym, że środek okręgu leży w środku średnicy i że długość
promienia okręgu to odległość od punktu na okręgu do jego środka przyswoiłaś sobie
już dawno, np. w szkole podstawowej (bez obrazy).
29 maj 13:45
Nick:
25 lis 23:51
nicek:

S=(4,2) r=3
o: (x−4)
2+(y−2)
2=9
26 lis 00:01